Rasitus- ja urheiluvammojen kuntoutus

Kaikki kuntoutuksesta vastaavat valmentajamme ovat osteopaatteja tai fysioterapeutteja, joilla on vankka kokemus ja taito rasitusvammojen hoidosta ja kuntoutuksesta. Paljon liikkuvat ja urheilevat ihmiset ovat alttiita erilaisille rasitus- ja urheiluvammoille. Etenkin huipulle tähtäävät ja tavoitteelliset liikkujat usein laittavat kehonsa äärirajoille tavoitellessaan omaa ennätystään tai huippusuoritusta lajissaan. Tällöin erilaiset vammat ovat harmillisen yleisiä. Loukkaantunut urheilija tai liikkuja on usein hyvin innokas palaamaan lajinsa tai harrastuksensa pariin nopeasti ja silloin riskinä on vamman uusiutuminen tai pahimmassa tapauksessa vamma kierre. Tiettyjä fysiologisia paranemisprosesseja ei pysty nopeuttamaan ja tällöin ammattilaisen ohjeistus ja kuntoutussuunnitelma on usein oleellinen.

Suurin osa rasitusperäisista vammoista johtuu liiallisesta tai liian yksipuolisesta kuormituksesta. Lihakset, jänteet ja luut vaativat harjoituksen jälkeen lepoa adaptoituakseen harjoitteesta. Jos seuraava harjoitus tulee aina liian aikaisin ei kudos ehdi palautua ja seurauksena on rasitusvamma. Tämä on kuitenkin hieman yksinkertaistettu selitys ja myös moni muu asia, kuten ravinto, uni ja muut stressiä aiheuttavat tekijät ovat osa-tekijöitä. Tämän vuoksi meillä kuntoutuksessa otetaan aina huomioon kokonaisuus ja yksilö.

Meillä kuntoutuksen aikana on tärkeää saada urheilija heti liikkeelle. Tämä ei tietenkään tarkoita, että kuntoutuksen kanssa otettaisiin riskejä vaan sitä, että käytössä oleva aika käytetään hyödyksi parantamalla myös muita ominaisuuksia ja mahdollisia heikkouksia itse vamman kuntouttamisen ohella jos tämä on mahdollista. Hyvin tehdyn kuntoutuksen jälkeen urheilija voi palata jopa vahvempana ja parempana takaisin lajinsa pariin.

Kuntoutussuunnitelmaa tehdessä on tärkeää, että kaikki kuntoutukseen osallistuvat tahot myös urheilijan lisäksi ovat hoidon kanssa samalla sivulla. Pyrimme aina keskustelemaan aktiivisesti lajivalmentajan, lääkärin ja muun hoitoon liittyvän henkilöstön kanssa urheilijan etua aina ajatellen.

Kuntoutukseen kuuluu luonnollisesti myös leikkauksien jälkitilojen kuntoutus. Olemme toimineet alalla jo vuosia ja nyt uusien tilojen ja välineiden avulla pystymme hoitamaan kuntoutuksen alusta loppuun samassa toimipisteessä.

Tyypillisiä rasitus- ja urheiluvammoja, joita hoidamme:

  • Jänteiden ongelmat, kuten tendiniitit, tendinoosit tai jänteen ruptuurat
  • Nivelsidevammat, kuten etu- ja takaristiside, polven sivusiteet, nilkan nivelsiteiden vauriot tai labrum, eli rustorengas vauriot
  • Lihaskudoksen repeämät
  • Limapussin tulehdukset eli bursiitit